Legyél te is tudatos vásárló!

Intézményünk szakképzéssel foglalkozik. Palettánkon több olyan szakmai ismeretet átadó képzés található, amely biztos alapot képez a fiatalok életének sikeres tovább építéséhez. A szakmai ismeretek elsajátítása mellett fontosnak tartunk bizonyos életviteli magatartásokra való ráhangolást, ösztönzést is! A megszerzett bizonyítvány mellett meg kell, feleljenek a környezettudatos, önérvényesítő, valamint az egészséges életmódra való törekvés feltételeinek is, hogy munkájuk, életük során minél sikeresebbek legyenek.

Munkánk során törekszünk a minőségi oktatásra, aminek egyik elismert módszere a versenyeztetés. Ebből az apropóból szerveztük meg tanulmányi versenyünket ezúttal második alkalommal a térségben, amire az idei tanévben is, áprilisban került sor, TUDATOS VÁSÁRLÓ témában,

„Kisebb lábnyommal a Földön” címmel.

Célunk, a fiatalok érdeklődésének felkeltése a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvénysítése iránt. Erősíteni szeretnénk az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. Ki szeretnénk emelni az egyéni választás, az egyén felelősségét a fenntartható fogyasztás megvalósulásában.

A részt vevők közép- és szakiskolai tanulók, akik nem csupán a hatvani középiskolákból, hanem Vásárosnaményből, Budapestről, Kisújszállásról és Gyöngyösről is neveztek. A versenyre 7 intézményéből 13 csapat regisztrált és oldotta meg az első forduló internetes felületen megadott tesztet, ám a döntő megmérettetésbe csupán az első 8-nak volt lehetősége részt venni. Ők 2015. április 15-én délelőtt iskolánkban interaktív játék keretén belül, úgy, mint szituációk alkotása, esetleírások magyarázata szóban és írásban, internetes keresés, indoklás, mérettették meg magukat.

A 16 fordulóból álló verseny feladataiban a kérdéskör valamennyi eleme szerepelt. Így a tudatos vásárlói magatartás szabályai, környezetvédelmi, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos feladatok, valamint ökogazdasággal összefüggő kérdések is szerepeltek. Azonban nemcsak vásárlói tudást, hanem logikát, figyelmet, koncentrációt, írás és beszédkészséget, szabálykövetést, játék készséget is kellett alkalmazniuk a versenyzőknek a siker érdekében.

A vetélkedő végeztével a szakmai zsűri, melynek tagjai voltak:
 • Turiné Szanyi Kinga, a HKIK kirendeltségvezetője,
 • Pintér Ferenc Tibor
 • Marosvölgyi Csaba szaktanár,
 • Sánta Gyula Nyugdíjasklubok és Idősek Országos Szövetsége, Megyei elnök, Klubvezető,
 • Hatvani Fogyasztóvédelmi Iroda tagja kiértékelte a csapatok munkáját és eredményeit, így kialakítva a három, dobogós sorrendet:
  1. helyezés: Lónyay Menyhért Baptista Szakközépiskola és Szakiskola, Vásárosnamény, Kónyaysokk csapata,
  2. helyezés: Grassalkovich Antal Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és FelnőttekÁltalános Iskolája, Hatvan, Grassis lányok,
  3. helyezés: BKF Szakközépiskola, Budapest, Tőzsdecápák csapata

  Jelen volt még a gyöngyösi Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Szakközépiskola és Szakiskola, a kisújszállási Illés Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola, a hatvani Széchényi István Római Katolikus Középiskola, Elmondhatjuk azonban, hogy a csapatok nagyszerű teljesítményt nyújtva, élvezettel vettek részt a versenyen.
  Mi, a szervezők, azt gondoljuk, egy vidám, jó szervezésű, tartalmas és hasznos információkat közvetítő, hagyományteremtő programot sikerült lebonyolítani. Reméljük, hogy jövőre hogy még több iskola és még több fiatal jön el hozzánk és ad számot tudásáról.

  Felelősök: Poncski Hajnalka, Simon Tamás


  Az esemény a HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA honlapján is publikálva lett!