Látogatás a Planetáriumban

Az UNESCO, felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben és 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelte a kezdeményezést. Magyarország egyrészt csatlakozott az EPS-en keresztül az európai kezdeményezésekhez, másrészt az itthon megrendezendő kiterjedt eseménysorral kívánja a hazai közvélemény figyelmét felhívni a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére. Kiemelten fontos, hogy a tanuló diákság aktívan részt vehessen az eseményekben, különösen, mert hazánk nemes hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén. Diákjaink figyelmét is szeretnénk felhívni a fény fontosságára.

Ezért 2015. április 13-án ellátogattunk a gyerekekkel a Planetáriumba, ahol a Fénysugár az Andromédáról című előadást tekintettük meg. Az előadás egy 2,5 millió évvel ezelőtt, az Androméda galaxisból elindult fénysugár útját követtük végig. A műsor az előemberek életétől kezdődően követte nyomon a fény jelentőségét. Bemutatta, hogy a fény mire megérkezett a földre addigra kifejlődött az emberi civilizáció és már megfejthették a fénysugár titkát.

A diákok élvezték az előadást, újdonságot jelentett számukra nem csak az előadás módja, hanem az ott szerzett új ismeretek is. Visszaérkezve megbeszéltük mit tanultak, mi volt a legmeglepőbb számukra, milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak.